en-USel-GR
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ)

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου και το Δυτικό άκρο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Στερεάς Ελλάδος, κατέχοντας στρατηγική θέση ως Δυτική Πύλη της Ελλάδας προς την Αδριατική και τη Δυτική Ευρώπη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 679.796 κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ, 2011) και αντιστοιχεί στο 6,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η Περιφέρεια έχει έδρα την Πάτρα και διοικητικά διαιρείται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι αρμοδιότητες της καλύπτουν θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος, τομείς στους οποίους ως δημόσια αρχή, διαθέτει μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία (λόγω της διεπιστημονικής της δομής) και επιτελεί σημαντικό έργο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί ένα μοντέλο αειφορικής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, για την υποστήριξη του οποίου έχει υιοθετήσει μια συνθετική μέθοδο προσέγγισης (bottom-up).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει μεγάλο μήκος ακτογραμμής που χαρακτηρίζεται από μέση και υψηλή τρωτότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, διαθέτει σημαντικές δασικές εκτάσεις. Πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, κατά τις οποίες καταστράφηκαν 352.800 στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αποτελούσαν το 23,8% της συνολικής επιφάνειας της (ΕΛΣΤΑΤ, 1999-2000). Εκτός από τις δασικές πυρκαγιές, η εικόνα των φυσικών κινδύνων για την Περιφέρεια ολοκληρώνεται με τα περιστατικά πλημμυρών που εκδηλώνονται κατά καιρούς λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IPAdaptInGR, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σχεδιάσει και υλοποιήσει τρία (3) έργα επίδειξης σε τρεις τομείς στους οποίους παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής: την παράκτια ζώνη, τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα δάση. Συγκεκριμένα τα έργα επίδειξης που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια είναι:

  • η διαχείριση της παράκτιας ζώνης της παραλίας Καλαμακίου στη Δυτική Αχαΐα,
  • η οριοθέτηση του ποταμού Ίναχου στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, και
  • η πρόληψη δασικών πυρκαγιών στις Τοπικές Κοινότητες Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας.

Σε όλα τα έργα επίδειξης ο κλιματικός κίνδυνος θα ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό, ενώ θα εξεταστεί η εφαρμογή «πράσινων υποδομών» και «προσεγγίσεων βασισμένων στη φύση».

Ιστότοπος:www.pde.gov.gr

 

Σημεία επαφής για το έργο LIFE-IP AdaptInGR:

Στέφανος Παπαζησίμου

Προϊστάμενος Τμήματος Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας

Εmail:s.papazisimou@pde.gov.gr

 

Μαρία Μακρή

Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών, Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
E-mail: m.makri@pde.gov.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr