en-USel-GR
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως αποστολή τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και την προώθηση της ανάπτυξης στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών πρώτων υλών, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Για την επίτευξη της αποστολής του,  το Υπουργείο, έχοντας επιτελικό και συντονιστικό ρόλο, σχεδιάζει και προωθεί μια σειρά από πολιτικές για το περιβάλλον, όπως η εθνική πολιτική για το κλίμα.

Ειδικότερα σε σχέση με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα άρθρα 42-45 του ν.4414/2016 (Α΄149), το Υ.Π.ΕΝ. εκπονεί την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) και είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση της. Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Αρμόδια για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής), η οποία εισηγείται νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για τη βελτίωση της υφιστάμενης ανθεκτικότητας και την ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας στην προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, ελέγχει και παρακολουθεί τα Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και υποστηρίζει το έργο και τις δράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή. Η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας συντόνισε και συνεισέφερε στη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η οποία θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 45 του ν. 4414/2016. Ταυτόχρονα, προωθεί την ενσωμάτωση της έννοιας της προσαρμογής στον σχεδιασμό άλλων τομεακών  υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Το Υ.Π.ΕΝ. αποτελεί τον Συντονιστή του έργου LIFE-IP AdaptInGR, έχοντας συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις δράσεις του Έργου. Για το Υ.Π.ΕΝ. το έργο αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων για την Κλιματική Αλλαγή  και γενικότερα για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή.

Ιστότοπος: www.ypeka.gr

 

Σημείο επαφής για το έργο LIFE-IP AdaptInGR:

Ιωάννα Τσαλακανίδου

Υπάλληλος Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής, Δ/νση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Συντονίστρια του έργου LIFE-IP AdaptIn GR

Ε-mail: i.tsalakanidou@prv.ypeka.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr