en-USel-GR
Νέα

Μάθετε τα τελευταία νέα του έργου LIFE-IP AdaptInGR

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φιλοξένησε την 5η Ενημερωτική Ημερίδα για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φιλοξένησε την 5η Ενημερωτική Ημερίδα για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας (Info-Day) για την προσαρμογή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά ημερίδα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, βάσει και του οικείου «Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ)». Σημειώνεται ότι αντίστοιχες ημερίδες έχουν ήδη διενεργηθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας και αφορούν στην περίοδο 2021-2022, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες εκδηλώσεις και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες και εκπροσώπους φορέων, με σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του ΠεΣΠΚΑ, ενώ το πολυπληθές κοινό που συμμετείχε διαδικτυακά στην ημερίδα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, αφενός, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή του και, αφετέρου, για τα πιλοτικά έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, η ημερίδα εστίασε στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, της δημόσιας υγείας, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που κρίνονται ως κλιματικά τρωτοί στην εν λόγω Περιφέρεια, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησαν καίριες ερωτήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η 5η Ενημερωτική  Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή δύο κινηματογραφικών φιλμ, σε επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Πρόκειται για τις ταινίες “Μορφές Ζωής, Μορφές Πνοής” (2011), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ευθυμίου, και  «Κλιματική Συνείδηση». Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην βιοποικιλότητα, με την κάμερα να ακολουθεί δεκατέσσερεις επιστήμονες που επιχειρούν να δώσουν στοιχεία και παραδείγματα για την κατάσταση της βιοποικιλότητας και τη στάση του ανθρώπου, από τις κορυφές των βουνών ως τα βάθη των θαλασσών. Η δεύτερη είναι μικρού μήκους και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στον 1o Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, το 2021.

Theme picker

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr