en-USel-GR
Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)

Η διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) συστήθηκε τον Μάρτιο του 2009 στην Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο τη μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Μετά από μελέτες και έρευνες 26 μηνών, η Επιτροπή ολοκλήρωσε την πρώτη φάση εργασιών και στην έκθεση «Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα», η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2011, αποτίμησε το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2014 παρουσιάστηκε η δεύτερη έκθεση της ΕΜΕΚΑ «Ελληνικός Τουρισμός και Κλιματική Αλλαγή: Πολιτικές Προσαρμογής και Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης», όπου αναλύεται πώς οι κλιματικές μεταβολές επιδρούν στο τουριστικό προϊόν της χώρας και παρουσιάζονται η στρατηγική και το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική ανάπτυξης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός κυρίως στα νησιά. Το Δεκέμβριο του 2018 δημοσιεύτηκε η πιο πρόσφατη έκδοση της ΕΜΕΚΑ, «The Economics of Climate Change», όπου παρέχεται μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων των οικονομικών της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής που αποσκοπεί στον έλεγχο της κλιματικής εξωτερικότητας. Στην έκθεση αυτή τίθενται επίσης τα θεμέλια για τη μελέτη του ρόλου της νομισματικής πολιτικής κάτω από συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη και για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ νομισματικής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής.

Το 2015 η ΕΜΕΚΑ συνέταξε και υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε το 2014 ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Ακαδημία Αθηνών και το Υ.Π.ΕΝ., και στο οποίο προβλέπεται η συνεργασία των τριών φορέων σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του έργου LIFE-IP AdaptInGR, η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και με ιδιαίτερους τομείς ενδιαφέροντος τον τουρισμό και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπλέον, η ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος  θα συμβάλει καθοριστικά στην επικαιροποίηση της έκθεσης «Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα», καθώς και στην αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Επιπροσθέτως, θα συντονίσει την παρακολούθηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από την υλοποίηση του Έργου και θα συμβάλει στην εξεύρεση, παρακολούθηση και μόχλευση πόρων που δρουν συμπληρωματικά ως προς το Έργο.

Ιστότοπος: https://www.bankofgreece.gr/Pages/el/klima/default.aspx

 

Σημεία επαφής για το έργο LIFE-IP AdaptInGR:

Θεοδώρα Αντωνακάκη

Επιστημονική Γραμματέας ΕΜΕΚΑ

E-mail: tantonakaki@bankofgreece.gr

 

Βασιλική Ρούσσου         

Επιστημονική Γραμματεία ΕΜΕΚΑ           

E-mail: vroussou@bankofgreece.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr